Seilfly – med motor – F5J

F5J er en relativt ny gren som ligner på F3J seilfly, men isteden for vinsj bruker man motor i nesa som startredskap. Alle med ett seilfly og ønske om å konkurrere med andre i termikkflyging kan delta. Man starter i puljer sammen med andre piloter og forsøker fly 10min fra så lav høyde som mulig og avslutter med en landing mot ett merke (poeng for hver meter fra ett merke). Høyden man oppnår med motoren blir logget ombord med en knøttliten og rimelig høydemåler, gjerne med display slik at man lett kan lese av etter landing  (Altis V4 bruker de fleste og finnes på lager hos Norsk forhandler). Motortiden er begrenset til ett «stig» av 30sek og man får minuspoeng for antall meter og ekstra minus om man overstiger 200m.
Etter x antall innledende omganger eller ett tidspunkt på dagen kommer de beste til finaler hvor de flyr mot hverandre. Dette sikrer en vinner uten flaks i trekning av puljer innledende.
Enhver klubb som er medlem av NLF kan arrangere Norgescup så lenge man har mer enn 3 piloter med fly, en høyttaler (med 10+5min mp3 filer) og noen stoppeklokker. Send en mail til gruppeleder om dere ønsker å arrangere! jojo(at)vfkm.no eller ring Jo Grini på mob.90898709 for info. Han har ansvaret for at det kommer på terminlisten til fellesportalen for seilfly Norge www.f3x.no
Det er også mye løpende info på Facebook.com/f3xnorge
————–
Vi har til nå hatt en «lang» inkjøringstid i F5J hvor det er to klubber (Bodø og Cirrus) som har vært veldig aktive med små variasjoner av reglene. Det hadde vært flott om alle kunne enes om reglene og at vi kjører oss inn mot de offisielle, dog med nasjonale små variasjoner. Da blir det litt lettere å sende noen av våre glimrende piloter (for vi er gode til å fly på berget) til Europamesterskap og Verdensmesterskap.

I første omgang kjører vi som vi har gjort i 2017 som medfører:
– Stevner innrapportert på epost til gruppeleder innen sesongslutt teller i Norgescup 2017. Fra 2018 bør alle stevner være på kalenderen før sesongstart.
– Man kan kjøre uten finaler på Norgescup i 2017, dog teller finaler ekstra.
– Åpent Mesterskap 2017 teller som NM. Med finaler.

– Vi etablerer at man kan starte motor flere ganger, men man får 0 poeng i den omgangen (for å redde fly fra treelefanter).
– Som i F3J kan man ha NC med så få som 3 piloter, men man må da ha egne tidtagere.
– Vi må holde fokus på nye som kommer inn i miljøet. Pass på at det er nok tid til å lade batterier mellom flighter for hver pilot. Om nødvendig tar man seg ekstra tid.
– Man kan dedikere seg en egen spotter (team). Dette er ekstra viktig for nye i miljøet. De trenger å lære.

– NM status ble oppnådd i 2020, og Cirrus arrangerte Norgeshistoriens første NM i grenen. Totalt 20 piloter deltok, 4 fra Bodø, 1 fra Larvik, 1 fra Drammen og resten fra Cirrus.

                                                                                                                                                                                                       

                                           

                                                                                                                                                                                                        Kilde: www.f3x.no