Referat og resultater fra NM F5J 2020

Tekst: Otto de Besche og Stein-Vidar Torø

 

Cirrus RCFK var vertskap for historiens første Norgesmesterskap F5J helgen 27.-28. juni med 20 deltagere fordelt på 5 lag, ett fra Valdres MFK, ett fra Bodø MFK og tre fra Cirrus RCFK. Vi gleder oss over at mesterskapet dermed fikk et ordentlig nasjonalt preg.

Flere ankom flyplassen allerede tidlig fredag 26. juni, for å sette opp telt, plassere campingvogner og fly noen runder i det flotte været.

Når vi først er inne på været, for et vær, fredag 32-33 grader i skyggen, strålende sol og lite vind. Lørdag fortsatte med samme temperatur og vindforhold, og tidvis noen barmhjertige skyer som ga litt pauser fra solsteken.

Stevneleder Rune Undertun holdt briefing i god tid. Planlagt 6 runder lørdag med start kl 10, 2 runder søndag med start kl 9, samt 3 finaler med 6 finalister.

Værmelding for søndag dreiet seg om mye regnbyger, og stevneleder tok forbehold om avkorting for prioritering av finaler. Lørdag ble gjennomført som planlagt, 8 minutter mellom gruppene, nokså lang lunsj og en drikkepause sent på ettermiddagen da heten var på sitt sterkeste.

Mot slutten av lunsjen serverte Stein-Vidar vidunderlige boller som hans kone hadde bakt og levert. Tusen takk.

Flyforholdene var et Norgesmesterskap verdig med gode termikkforhold og lumske synkområder. Førtimeters startene fra forpost fektingen på FB så vi ingenting til.

Respekten for Spydeberg og alvoret med et mesterskap tok overhånd. De fleste lå på 100 – 150 m, og etter hvert høyere de siste to rundene for dagen da vi en periode fikk vind ifm en regnbyge som passerte i syd.

Prestasjonene holdt høyt nivå og etter første dag med seks runder og en strykning hadde alle de fem første mer enn 4900 poeng, Fredrik Grini, Otto Jæger, Stig Magne Olsen, Henri Pedersen og William Ringkjøp.

Lagkonkurransen lot til å dele seg i to dueller, Valdres mot Cirrus 1 om gullet og Bodø mot Cirrus 2 om bronsen.

Søndag morgen var været fint, men med truende skyer i sør. Runde 7 ble satt i gang presis, men stevneleder besluttet at runde 8 måtte starte før kvart på elleve, ellers måtte finaler prioriteres for å sikre et fullverdig mesterskap.

Regnet kom halvveis ut i tredje gruppe. Bygen passerte og fjerde gruppe startet i oppholdsvær men ble også utsatt for regn, mot slutten med betydelig intensitet men med forsvarlig sikt. Dermed startet resultatberegning for finaleoppsett.

Runde 7 ga store utslag i kampen om den sjette finaleplassen. Med en margin til nummer sju på knappe 8 poeng av over 5600 kom Otto de Besche inn på startlisten sammen med de fem på topp fra lørdag.

Etter en lang pause i til dels kraftige regnbyger kom den oppholdsperioden som alle håpet på og tre finalerunder ble greit gjennomført før været igjen satte en stopper for flyging, denne gangen for bortimot resten av planlagt stevnetid.

Rune Undertun skal ha stor honnør for faste og riktige avgjørelser som brakte dette Norgesmesterskapet i havn på sportslig god måte, været på søndag til tross.

Regnet stoppet aktiviteten i luften og konkurrentene sto igjen med til dels tykk luft og noen få svake løft områder. Starthøyder fra 145 – 226 m! 9 av de 18 fluktene varte til nedtelling mot 15 minutter, fordelt på fem av finalistene.

På grunn av nokså stor variasjon i starthøyde mellom favorittene fra runde til runde var spenningen om medaljefordelingen høy helt til utregningen var gjort og lest opp i plenum.

Gullmedalje til Norgesmester F5J William Ringkjøb, Bodø MFK. Sølvmedalje til Fredrik Grini, Valdres MFK. Bronsemedalje til Otto Jæger, Cirrus RCFK. Vi gratulerer!

Lagkonkurransen ble også i runde 7 preget av de to nevnte tette duellene, sølv med 99,09% av vinnerlaget og mellom tredje og fjerde plass skilte 37 poeng av ca 16000!

Gullmedaljer og Norgesmesterskap F5J til Cirrus RCFK 1. lag. Sølvmedaljer til Valdres MFK. Bronsemedaljer til Bodø MFK.

Vi gratulerer.

 

Cirrus RCFK takker for god deltagelse, sportslig opptreden og fin stemning arrangementet igjennom.

Klubben retter også en spesiell takk til formann Kjell Bentzen hvis iherdige ledelse og innsats i lang tid har bragt arenaen i slik funksjonell og presentabel stand.

 

Vi vil også gjerne takke alle som sponset oss med gavekort i premier.

 

Lagene som deltok var:

Bodø Modellflyklubb
Bjørn Tore Hagen
Kjell Sture Johansen
Arve Knutsen
William Ringkjøb

Valdres Modellflyklubb
Fredrik Grini
Jo Grini
Stig Magne Olsen
Arnfinn Rado Olsen (Drammen MFK)

Cirrus Lag 1
Anders Bye
Otto Jæger
Henri Pedersen
Alf Erik Ross

Cirrus Lag 2
Olav Jørgensen
Øyvind Sørgaard
Stein-Vidar Torø
Øivind Ellevog

Cirrus Lag 3
Otto de Besche
Kjell Bentzen
Rune Undertun
Finn Krogvig

 

Resultater lag:

F5J NM 2020_Teams_Overall

 

Resultater innledende runder:

F5J NM 2020_Preliminary_Flight_Scores

F5J NM 2020_Preliminary_Overall_results

F5J NM 2020_Preliminary_Landing_Results

F5J NM 2020_Preliminary_Height_Penalty

F5J NM 2020 – Position Report_Excel

 

Resultater finale runder:

F5J NM 2020_Finals_Flight_Scores

F5J NM 2020_Finals_Overall_results

F5J NM 2020_Finals_Landing_Results

F5J NM 2020_Finals_Height_Penalty

F5J NM 2020_Finals_Position_Results

 

Foto: Kjell Bentzen, Jo Grini og Olav Jørgensen

Skribent: Stein-Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *