Norsk bronsemedalje i VM F3J 2022

EDIT 2022-09-20: Tekst fra MI artikkel er lagt til.

Årets VM i F3J ble avholdt på Tekovsky Hradok flyplass og organisert av den lokale klubben, Club Litteam, med Jan Littva i spissen.

Contest Director: Sotir Lazarkov

Det Norske landslaget besto av:

  • Jo Grini, Valdres MFK
  • Arild Langseid, Cirrus RCFK/Valdres MFK
  • Stein-Vidar Torø, Cirrus RCFK/Valdres MFK/Røyken og Hurum MFK

Fantastisk flyving av Jo Grini førte til Norsk VM bronse

  1. plass: Martin Rajsner, Tsjekkia
  2. plass: Neal Huffman, USA
  3. plass: Jo Grini, Norge

De øvrige norske kom på følgende plasser:

19.plass: Stein-Vidar Torø, 95.16%

22.plass: Arild Langseid, 92.86%

 

Resultater innledende runder:

Preliminary runds 1-16

Resultater finale runder:

Flyoff_1-6

 

Publisert artikkel i MI:

Reise.

Jo Grini reiste ned tidlig med bobil, for å delta på 2 dagers eurotour stevne før VM. Bobilen ble sentrum av den norske campen.

Arild og Stein-Vidar reiste med bil fra Oslo, gjennom Sverige, ferge fra Danmark (Gedser) til  Tyskland (Rostock ) og videre til overnattingsted i nord Tyskland (Papendorf) etter ca. 12 timers reise. Neste dag fortsatt gjennom Polen på fine motorveier og lite trafikk. I sør Polen ble trafikken tettere og litt veiarbeid gjorde at det gikk litt tregere. Vi brukte god tid og stoppet for å spise ett par ganger. Ferden fortsatt igjennom Tsjekkia og inn i Slovakia i kraftige regnbyger. Det var til tider vanskelig å se veien. Etter 1942km kom vi frem til hotellet i byen Levice (uttales Levitse), som ligger 10-15min kjøring fra flyplassen.

Hjemturen gikk igjennom Tsjekkia og Tyskland. Fergen Rostock-Gedser, videre over Øresundbroen og nordover i Sverige. Turen hjem ble kjørt non-stop, ca. 1860km. Totalt på hele turen rulla vi 4162km.

 

VM dag 1:

Alle på laget er spente på første runde, startet kl. 09:00, med lite vind og tynn luft. Stein-Vidar og Jo fløy full tid. Noen sekunder og landingspoeng i minus, men respektabelt. Arild har en litt for tung modell for forholdene og kom ned 30 sek for tidlig.

Runde2.  Jo vinner runden, perfekt landing 100 og 9:56,5

Stein-Vidar Fyller også, men sklir ut litt i landing 93 og 9:54,7

Arild får igjen kjørt seg. Lander 2 minutter tidlig. grei landing.

Nivået er som det skal være på et VM. Det flys 9:55+ og 99 100 landinger hver runde. Så det handler om ikke å sove på lina samt å være presis i landing.

 

Det Norske teamet gjør det bra. Etter 4 runder har vi som lag plassert oss på 3.plass. I dette selskapet er det helt innafor.

3 og 4 runde har bydd på noen rufsete landinger. Arild var heldig og sklei inn mange poeng etter utgått tid. Stein-Vidar kom skjevt inn til landing og da er veien kort til knekt nese, reservefly måtte brukes i 4 runde. Hovedmodellen ble raskt reparert og klar for morgendagen. Vi har fylt tiden men taper mest poeng i landingen.

Jo er skrudd på. Innehar andreplassen etter 4 runder. Selv med noen slitsomme runder finner han løsninger og fyller. En runde under 100 meter er en veldig lang runde.

Etter rundene er det fôring, drikke og hvile som gjelder. Varme dager så det går hardt på vannet.

 

VM dag2:

Runde 5 og 6 ble både bra og dårlig. Litt «dårlige» landinger av Jo syntes han, men likevel nok til å klatre til førsteplass så langt. Arild fylte fint i runde 5, men fikk det ikke helt til i runde 6 og vi ville ikke lande ute og omstarte, slik andre gjorde, bortsett fra Martin Rajsner som fylte med en flukt langt inn i neste by før bobla tok.

Stein-Vidar fylte i 5 runde, men datt igjennom ett synk område i landinga til 65p. I 6 runde gikk starten dårlig og han landet ute. Omstart , men line brudd gjorde at starthøyden ikke ble all verden. Ikke noe å skryte hjem over i dette selskapet på mange måter. MEN, det er vanskelig for alle og det spres litt på poengene i listene nå. Dermed er Norge fremdeles på 3 plass som lag og på mange måter håper vi fremdeles det blir flere vanskelige flukter.

 

Runde 7 og 8:

Skikkelig berg og dalbane med opp og ned på listene for veldig mange. Sveitser som ledet til lunsj er nå på 19 plass f.eks… Jo landet ute mens Stein-Vidar og Arild i hvert fall kom hjem.

I korte trekk betyr det at Jo nå må gjøre det meste rett resten av konkurransen. Stein-Vidar har fremdeles mulighet for finaleplass, Så her er det bare å kjøre på. Se opp og frem og komme seg videre. Arild skal fortsette å fly, kose seg og støtte laget, som den lagmannen han er. Laget har nå falt ned til 5 plass.  Ja vi har falt nedover listen litt. Men her er fremdeles muligheter til å klatre opp igjen. Nå er stryk runden også gjellende.

 

Juniorene:

Sønn til Eier og driver av Samba Jaroslav Vorstrel, ser ut til å ha parkert øverst på listen. Dette er imponerende flyving.  2 piloter  fra USA på de følgende plassene.

 

VM dag 3.

Noen betraktninger fra Arild etter morgenrunden (Runde 9)

Det er en interessant følelse når en blir kalt inn til vektkontroll og juryen flirende tar bildet av flyet når de kommer tilbake fra hangaren. Når jeg henter flyet får jeg bekreftet at det er godt innenfor regelverket. Så godt innenfor at de måtte sjekke papirene på at alt var i henhold….. de ikke hadde noe tro på at noen fløy 2kg med fly i så stille morgenforhold, men med Jo som spotter og Stein-Vidar på omlenk steg jeg fra bunn til sky-high, fylte tid og landet fornøyd.

 

Runde 9-12.

Runde 10, Stein-Vidar strever fortsatt med timing og treffsikkerhet i landingene. I fluktene på morgenen, renner svetten og det tørkes og bannes. Paraplyen tar av litt. T-skjorte fra NLF følges som tjukk ullgenser og er knapt egnet til lagbilde – men vi klarte å ha den på i de sekundene som trengs til å ta lagbilde.

 

Timing er nok en kombinasjon av uvant tynn luft og for lite landingstrening i forhold 10/90.

Det ble nok en skjev landing og brudd i nesekonen. Reparasjon med lyn lim og karbon duk.

 

Arild koser seg og melder følgende.

Runde 11 var en morsom runde for meg.  Jo spottet bobla med bedre presisjon en differensiell GPS så det gikk sky-high i rakettfart. Mens Jo hentet paraplyen for skygge i det  5 min tuten gikk, koste jeg meg med å fly litt 8 tall oppe hos månen. Da Jo kom tilbake lurte han på hvor jeg var – og jeg svarte som sant var «oppe hos månen»…. da kommenterte han tørt at «husk at det tar litt tid å komme ned igjen derfra….». Fantastisk tur som jeg inntil 12 runde trodde skulle bli mitt VM minne…. 12 runde startet ganske likt. Rakettheisen til Jo opp i god høyde mens jeg i sidesynet ser flere konkurrenter i lav høyde. Rakk akkurat å tenke så rart siden det er så lette forhold…. så mista jeg det og raste til bunns av gjengen og fikk erfare at det var ikke så lette forhold….. men termikk-magikeren Jo fant ny boble i siste liten og så bar det opp igjen. Denne boblen skulle gi meg mitt stolteste VM minne til nå. Mens mine konkurrenter følger boblen i samme retning som alle andre bobler har gjort gjennom hele dagen, oppdager jeg på egenhånd at denne går stikk motsatt vei – og jeg er eneste som stiger. Man blir jo litt stolt når man får komplimenter på flygingen av Jo. Så var det landing da….. jeg har bestilt konservativ flyging av Jo fordi jeg trenger hele vinger så jeg kan fly EM F5J…. Det er ikke feil å si at Jo og jeg har litt forskjellig målestokk på hva konservativ flyging betyr…. det ble en hektisk og ganske hard landing…. men og mange poeng for laget da flere andre landet godt før meg.

 

Stein-Vidar er godt fornøyd med dag 3 på feltet med poeng fra 981 til 996 på dagens 4 runder. Har fortsatt en del å gå på når det gjelder presisjon i landingen. Etter tre dager er han fornøyd  med tallene på lista, men vet at han skal klare bedre. Jo er, som nevnt av Arild, eksellent å ha som spotter og er en god grunn til at vi kan fylle rundene, nesten uten skuldre oppunder øra.

 

Litt sent på dagen kom det for en dag for resten av laget at Stein-Vidar har 53-års bursdag i dag. Med litt sladring til Contest Director, fikk vi publisert begivenheten på høyttaleren før 11 runde og feltet sang bursdagssang før vi startet siste runden i dag – litt stas må man gjøre på gode lagkompiser med bursdag.

Forøvrig ble runde 11 den beste til nå, 996,1%

 

Vi er nå på runde 12, og noen lag/piloter fikk noen treff i dag. Det føles som om mange prøver å være litt konservative men det norske laget hadde god lesing av luft og gikk alene medvind hver gang. Vi hadde full tid på alle flukter  i dag og endte med ett hopp opp til 4. plass som lag. Jo er nummer 2 totalt. Vi kan lett falle ned med en dårlig runde, så  vi må være forsiktig. Jo sliter litt med startsetting  og landinger ( V-tail Prestige 2PK) men tror problemet er snevret ned til en installasjonsfeil i kroppen.

Etter dag 3 ligger Jo kjempe godt an på 2 plass med 99.91%, Stein-Vidar på 15 plass med 96.73% og Arild på 21 plass med 93,24% av totalt 26 piloter

Laget har hoppet opp til 4 plass med 96,92%. USA leder med Tyskland på 2 plass med 98,35 og Slovakia på 3 plass med 98,07%.

 

VM dag 4

 

Runde 13 og 14, mesterlig full tid av hele gjengen, Vi er derimot et «handcatch» fra 4 plassen. Stein-Vidar kommer dessverre litt sent inn. Med boble i banen ble det for sen landing. På refleks, tar han flyet med hånden, for å slippe å smadre det i bakken. Ingen landingspoeng og straff for sen landing, ikke for mottaket, -30p.

Jo ligger på 2 plass, Stein-Vidar falt til 17 plass og Arild ligger på 21 plass.

 

Runde 15 og 16. Det begynner å bli sent på dagen og det blir vanskeligere å fylle tider. Arild må omstarte etter kort tid og får lite poeng i runde 15. I runde 16 fyller han tida og lander bra.

Stein-Vidar fyller tida og lander bra i runde 15 og får sin bestescore mesterskapet. Hans siste runde er siste på kvelden og ble vanskelig for flere, endte med 817p.

Jo fyller tida i de 2 siste omgangene og lander bra. Han beholder derfor den fine 2 plassen i innledende runder, veldig imponerende flyving i 16 runder….. og veldig fortjent finale plass.

 

Innledenderunder er over. Det har vært VM’s desidert varmeste dag. Vi har drukket alt vi kan med vann. Vi to som ikke kom til finalen, skulle jo alltid ønske at det gikk bedre, for det var ikke mange feil vi  gjorde. Men når man trenger 98,89% for finaleplass , 95,16% for en 19 plass og  92,86% for en 22. plass – er alle våre forventninger innfridd. Og vi fikk Jo til finalen!

 

VM dag 5 – Finale

Finale planene ble lagt kvelden før, men finale nervene syntes godt før første runde, som startet kl. 08:00 i svært vanskelig forhold. Kun Martin Rajsner fikk full tid, noen restartet både en og to ganger. Jo fikk det til litt halvveis på tre rekka i nord, der mange andre slet.  4 plass, 715p, etter runde 1 og 10:16 i flytid, 94 i landing.

I de neste rundene var det en har kamp mot klokka i vanskelige forhold. Man måtte være tålmodig og ikke gjøre noe dumt. Ikke prøve å ta igjen forspranget på en runde. I runde 4 fløy Jo nok en flott runde, men  den offisielle klokka og lydsignalet stoppet da det var igjen ca 4 min. Omstart ble bestemt av CD, heldig for de som landet tidlig….

God spotting og flyvning gjorde at vi klatret til 3 plass. Den holdt vi helt inn. Endelig, 3 plass og bronse medalje i VM er sikret etter en utrolig hard og varm finale.

 

Resultater.

Senior

1.plass: Martin Rajsner, Tsjekkia

2.plass: Neal Huffman, USA

3.plass: Jo Grini, Norge

.

.

19.plass:  Stein-Vidar Torø

22.plass: Arild Langseid

 

 

Damer

1.plass: Amy Pool, USA (nr.9 i finalen & innledende)

2.plass: Caroline Weihe, Tyskland (nr.10 innledende)

 

Junior

1.plass: Sean Summers, USA

2.plass: Charlston Thomas, USA

3.plass: Paul Ole Borsdorf, Tyskland

 

Team senior

1.plass: USA

2.plass: Tyskland

3.plass: Slovakia

 

Team junior

1.plass: USA

2.plass: Tyskland

3.plass: Tsjekkia

 

 

 

 

 

 

Skribent: Stein-Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *