Montering av utstyr i Aspire elektrokropp

En herlig påskedag med logget høyde på 610meter – 19 sek motortid, 41min flytid.

Her følger noen bilder fra min løsning av montering av motor og radioutstyr. Jeg gjorde flere antakelser på hvordan tyngdepunktet kom til å havne med motor og batteri osv før jeg satte i gang. Jeg monterte vinge og høyderor, la motoren i nesa, servoer og batteripakken jeg skulle bruke inni i kroppen. Resultatet var at jeg fant ut av at motoren jeg hadde kjøpt var litt for tung. Motoren er en Kontronik Kira 500 m/gir. For å bøte på det kappet jeg av 3cm av nesa for å få den lenger bak. Det viste seg at det ikke riktig var nok, så en litt lettere motor hadde vært en fordel. Nå er jeg nødt til å ha litt bly i halen for å få et godt tyngdepunkt. Og det selv om mottaker ligger bak vingen, servoene ligger under vingen og batteriet så langt bak som mulig, delvis under vingen. Høyderorservoen kunne med fordel vært montert inni sideroret med denne motoren i nesa.

For å få servoene på plass under vingen var jeg nødt til å lage hull i vingesadelen for å komme til servohornene og for å plassere servoene lagde jeg et servobrett som jeg kan tre inn i kroppen fra cockpit – omtrent som et flaskeskip. Servobrettet er festet med to skruer fra sidene. Jeg monterte HOTT mottaker og kjøpte en 30cm og en 45cm antenne som jeg byttet ut mot standardantennene på mottakeren. Det er en 8 kanaler – som var vrien å åpne. Jeg var redd for å bruke for mye makt og dermed komme til å ødelegge noe på kretskortene innenfor. Det gikk heldigvis bra.

Jeg ville ha antennene ut av carbonkroppen bak vingen som jeg anså som det beste stedet i alle vinkler mellom sender og mottaker. Antennene er montert slik at de kommer ut av kroppen i 90 grader mot hverandre. En loddrett og en vannrett. Antennene kan være utsatt under transport så Thorbjørn hadde gitt meg det gode rådet å legge noen plastrør gjennom kroppen til et sted jag kan få tak i dem. Da kan jeg trekke dem inn når jeg er ferdig med å fly og skyve dem ut når jeg skal i lufta. Det funker fint! For at ikke rørene skal forsvinne inn i fra utløpet i kroppen har jeg latt den stikke litt utenfor, limt dem med en dråpe cyano og brukt en formbar masse for å lage en «fairing» for å dempe drag og beskytte mot at de skal henge seg opp i et eller annet under transport.

Her følger et knippe bilder fra min iPhone som illustrasjoner. Legg gjerne inn kommentarer og ev. spørsmål så kan jeg svare på dem etterhvert.

 

 

 

Skribent: Finn Krogvig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *