F5J NM – Oppsummering

Vi takker sponsorene for sine bidrag til premiebordet.

Tekst: Otto de Besche og Stein-Vidar Torø

Cirrus RCFK var arrangør av NM F5J 2024 og fly feltet var nyklippet for anledningen. Ti piloter stilte til start, fordelt på fem klubblag. Stevneleder Stein-Vidar Torø var godt forberedt, sto for konkurranse oppsett, briefing, løpende ledelse og resultatservice. Teknisk og praktisk hjelp fra Arild Langseid, Kjell Bentzen
og Bjørn Larsen, samt fra Cirrus’ leder Otto de Besche til premieutdeling.

Allerede fredag var det stor aktivitet på flyplassen i strålende sol og gode treningsforhold, men værmelding var ikke veldig lovende for lørdagen. Yr meldte regn hele dagen.

Innledende runder:

Briefing ble gjennomført kl.09:00 og start av første flygning rett etterpå. Rundene ble flydd i 2 grupper med 5 piloter i hver gruppe. Det er hektisk når lagkamerat må være tidtager og en gruppe syklus pause ble tatt etter hver fjerde gruppe. Noe regn i løpet av dagen førte til at vi fikk flydd en del færre runder enn planlagt, men 5 1/2 runde ble gjennomført. Regnet la selvfølgelig en demper på termikken. Svak termikk som måtte flys med følelse og andakt for i hele tatt forsøke å holde høyden. Vinden varierte fra 0 – 5m/s gjennom dagen. Det var til tider vanskelig å fylle tiden uten å starte høyt. Midt på dagen ble det en lengre pause pga regnværet. Den ble benyttet til «Technical Meeting», hvor gruppeleder tok opp forskjellige tema. Det ble lange og gode diskusjoner. Møte virket å være verdsatt av alle mann. Flygningen fortsatte etter møtet, men ble avsluttet pga en lengre regnbyge litt over kl.17. Da var vi klare for grilling 🙂

På dag to fikk vi hjelp av søstrene Thea og Mari Langseid. De skulle trene litt til tidtaker jobben på VM F3J, som går av stabelen i august i år. Søndagen var det spådd veldig bra vær med mye sol, men solen tittet frem kun et øyeblikk før start. Resten av de innledende rundene var det overskyet og stille, og som på lørdagen ganske svak termikk. I første gruppe, R6 Gr2, fikk flere seg en skrell, selv med høye starter. Starthøydene i resten av de innledende rundene holdt seg mellom ca.120-200m.

10 runder ble gjennomført innen fristen kl.12.30. Norgesmester for lag ble Valdres MFK med Jo Grini og Stig Magne Olsen. Se også resultatlisten nedenfor.

Stig Magne Olsen, Otto Jæger, Jo Grini, Stein-Vidar Torø og Eivind Larssen, hadde kvalifisert seg videre til finalerunder etter de innledende rundene i den individuelle konkurransen.

Resultater lagkonkurransen:

F5J NM 2024 Lag resultater

Detaljerte resultater innledende runder:

F5J NM 2024 Innledende Detaljert

Finale runder.

Det hadde blitt varmere vær, litt sol og en del mer aktivitet i luften.

Finale betraktninger av Stein-Vidar:

Første finale runde, av tre, var intens med et par piloter med lave starter, Jo med 42m som laveste. Det så ille ut for flere en stund, Eivind måtte starte motor og Otto landet tidlig. Da var det bare Valdres gjengen som kjempet mot tretoppene langt, langt nordover. Jeg holdt nesten på å gi opp da jeg fant etterlengtet termikk på ca.34m (fra loggen) og reddet flyet fra tretoppene. Skulderen var nok over øra til tider, da flyet var så langt borte at jeg ikke visste hvilken vei jeg fløy. Fikk etter hvert snudd flyet hjemover og hadde tidvis øyekontakt med flyet på ferden hjem. Valdres gjengen fylte tiden og hadde nå et forsprang på de andre to. Jeg følte meg allerede tom av energi etter første runde…..

I andre finale runde var Stig Magne Olsen den laveste registrerte med 57m. Jo Grini og Otto Jæger klarte å krasje i kampens hete og det skulle flys en reflight. Eivind landet tidlig fra 89m, Jeg kjempet litt lengre på trerekka i nord fra 67m, men landet ca.100m fra merket etter 10min. Null poeng.

Reflight andre runde. Otto og Jo stilte med nye/andre modeller. Jeg og Eivind var ganske happy med en reflight 🙂 og Stig kunne forbedre seg enda mer og satset hardt med 28m, dagens laveste registrerte og flyr full tid 14:59 og vinner runden foran Jo med 50m og 14:58. Otto prøver å være taktisk og venter litt med å starte. Han klokker inn på 14:20 fra 68m. Eivind og jeg safer kanskje litt mye med 97 og 102m, men klokker inn på 14:59 begge to.

Tredje og siste runde. Taktikken min var kanskje litt passiv, men etter 2 runder trodde jeg at jeg aldri hadde mulighet for å vinne. Så tanken var å holde seg litt høyere enn de laveste i denne runden for å sikre en pallplass. Det ble høyere enn tenkt,109m, men full tid, 14:56 og sikret pallplass. Kampen om første plassen stod egentlig mellom Stig og Jo. Jo satser hardt med 22m og holder ut i nesten 11min før han må starte motor. Da er kampen avgjort til Stig sin fordel. Han starter på 64m, flyr full tid 14:55 og sikrer seg seier i alle tre rundene. Otto kjemper nå for en tredjeplass og klokker inn på 14:54 fra 83m

Finalen ble avgjort med veldig lave flukter av de som kjempet helt i toppen, men det var Stig Magne som avgjorde det hele til sin fordel med fabelaktige flygninger.

Gratulerer som Norgesmester og gullmedaljevinner, Stig Magne Olsen !!

Sølv til Stein-Vidar Torø og bronse til Otto Jæger. Jo Grini nr.4 og Eivind Larssen nr.5.

Gratulerer alle sammen.

Detaljerte resultater finale runder:

F5J NM 2024 Finaler Detaljert

 

Lag konkurransen:

1. Plass: Valdres MFK, f.v. Jo Grini & Stig Magne Olsen.

2. Valdres MFK, f.v. Stein-Vidar Torø & Arild Langseid.

3. Cirrus RCFK, f.v. Otto Jæger & Alf Erik Ross

 

Finalister.

Norgesmester og 1.plass: Stig Magne Olsen, Valdres MFK, 2. plass: Stein-Vidar Torø, Valdres MFK, 3.plass: Otto Jæger, Cirrus RCFK, 4.plass: Jo Grini, Valdres MFK, 5.plass: Eivind Larssen, Mjøsa MFK.

 

Trekning av premier med hjelp fra tidtakerne, Thea og Mari Langseid.

Skribent: Stein-Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *