Swedish Open F3J i Gråbo

Swedish Open F3J 2018 gikk av stabelen helgen 22-23 september.

Før helgen, så ikke værmeldingen lovende ut med veldig sterk vind. Lørdag var det meldt 10-12m/s med 18-25m/s i kastene og regnbyger. Prognosen for søndag så litt bedre ut med tanke på vinden, kun 4-6m/s og 8-10m/s i kastene, og det var meldt sol.

13 mann var påmeldt, 5 svensker, 1 danske og 7 nordmenn. Litt frafall av ulike årsaker, førte til at det sto igjen 10 mann på start listene.

Kjell Bentzen hadde lånt campingvogn, der fikk Espen Gjardar Bakke og Otto de Besche plass i en av dobbelt sengene. Stig Magne Olsen hadde også tatt med seg campingvogn, der fikk Stein-Vidar Torø plass. Rune Undertun hadde med seg telt. Henrik Kildegaard kom med fergen fra Danmark og overnattet hos Stefan Wickelgren.

Dag 1.

Med den sterke vinden var natt til lørdag, var vi ganske overrasket over å se at teltet til Rune fortsatt sto på samme sted lørdag morgen. Det hadde vært en urolig natt med mye vind og regn og litt mindre søvn enn normalt. Stig Magne sov veldig godt i egen campingvogn, så Stein-Vidar startet lørdags morgen med en kaffekopp i campingvognen til Kjell, Espen og Otto. Vi var nok litt tankefulle alle mann med hensyn til vinden som skulle vedvare ut dagen.

Brifing startet kl. 09:00. Lennart Arvidsson informerte om at vi kunne sette ut vinsjer etter at banene hadde blitt målt opp. Starten var planlagt kl. 09:30, men ble utsatt til vinden hadde minsket litt. Vi fikk gjort noen prøveflyvninger på formiddagen med fullt ballastkammer pluss litt til. Stein-Vidar hadde klart å få sin Pike Perfection C80 opp i 3,5 kg. Første prøveflukten hans kunne fort endt forferdelig. På vei opp med vinsjen, hoppet linken til sideroret av og flyet føk oppover som ei kråke. Bare flaks at den gikk av linen og kunne landes noenlunde kontrollert.

Rundt klokka 13:00 fikk vi kjørt første start. Det blåste på grensen til lovverket, men vindkastene var fortsatt som prognosen. Det ble flydd 3 omganger, kun avbrutt av noen kraftige regnbyger. Vinden var egentlig ikke noe problem for flyvningen, men det ble forholdsvis korte runder rundt 4-6 min. Stig Magne hadde den lengste flukten på 8.5min 🙂

Av ukjente årsaker måtte en eldre Pike Superior bøte med livet, da den traff bakken i altfor stor fart. Etter samtale med kona, kunne Otto forsikre oss at han hadde fått «tillatelse» til å kjøpe et nytt fly.

Espen hadde den mest spektakulære flukten. Røret i høyderoret på Aspire’n knakk trolig i zoomen og kom flagrende ned i vinden. Det gjorde forsåvidt Aspire’n også. Stig Magne ropte «Fly på rygg». Vet ikke om Espen hørte det, men flyet havnet på rygg etterhvert. Espen fikk landet på rygg i kløverengen uten noen form for skade, imponerende 🙂 Høyderoret, som er to-delt på Aspire’n, flagret med vinden flere hundre meter, men ble imponerende nok funnet på helt forskjellige steder av letemannskapet senere på kvelden.

I løpet av dagen hadde lag 3, med Stig Magne, Rune og Stein-Vidar 4 linebrudd (1.5mm), men var beste lag etter dag 1.

Vi avsluttet flyvningen kl. 16:00. Det ble middag senere på kvelden i Lerum.

 

Dag 2.

Bortsett fra en liten regnskur tidlig søndag morgen, ble været betydelig bedre enn dagen før. Første start var satt til klokken 09:00. Det viste seg å bli ganske varierende forhold. Flytider fra 4 min til full tid (1o min), men det var svært få som klarte å fylle tiden. Det ble en kort lunsj for å få flest mulig runder før finalene. Ingen ny innledende runde skulle startes etter 14:30. Det ble flydd SM finaler, 2 runder og Swedish Open finaler, 2 runder. I finalen var det vanskelige forhold og bare Lennart fikk over 9 min i SM-finalen.

Det var imponerende flyving i hele konkurransen av Stein-Vidar fra Cirrus. Han kom til finalen, presterte å slå danskenes representant Henrik Kildegaard og oppnådde en flott bronsemedalje. Stig Magne sikret sølvmedalje bl.a. med imponerende termikkplukking i kraftig vind! Stefan Wickelgren var lommekjent i området og mestret det til fulle. Gratulerer til alle!

I løpet av stevnet fikk både Lennart Arvidsson og Kjell Bentzen straff for at vinsjen løsnet i startfasen. Kløveråkeren var ganske myk på noen steder. Sånt koster dyrt! Det gir både null i omgangen og 1000 poeng i straff. Det er noe å tenke på både for resultatet og ikke minst for sikkerheten.

Takker stevnelederne Lennart og Stefan med vel gjennomført Swedish Open. Takker samtidig alle som møtte opp, slik at stevnet kunne gjennomføres og skapte god stemning.

 

Resultater innledende runder:

SM F3J 2018 GrundomgångÖvergripande resultat

SM F3J 2018 Grundomgång poäng lista

SM F3J 2018 Grundomgång landningsresultat

SM F3J 2018 Grundomgång Flygpoäng

 

Resultater finaler Swedish Open:

SM F3J 2018 Flyoff Internationell

SM F3J 2018 FlyOff Internationell landningsresultat

SM F3J 2018 FlyOff Internationell Flygpoäng

 

Resultater finale Svensktmesterskap:

SM F3J 2018 Flyoff Swedish

SM F3J 2018 Flyoff Swedish landningsresultat

SM F3J 2018 Flyoff Swedish Flygpoäng

 

Film av Kjell Bentzen:

MAH07432_000

Film av Henrik Kildegaard:

https://gopro.com/v/3vVw1OaPyP2n

 

Skribent: Kjell Bentzen